21 ian. 2015

Anonimul Venețian la Scienta



               

             Un text scris de Giuseppe Berto pentru un film în regia lui Enrico Salerno dar care a ajuns să fie jucat în multe teatre din Europa și România și jucat mai bine de un deceniu pe scena Teatrului Arădean, ajunge și la Scienta. Într-o formă mai specială, însă. De data aceasta, cei care vor da viață celor două personaje ale operei lui Berto sunt doi elevi ai Colegiului Național „Vasile Goldiș” din urbea de pe Mureș, și anume Carina Paven și Cosmin Dănilă.
         La inițiativa celei care a observat potențialul celor doi elevi, doamna profesor Livia Nadiș, marți, pe 27 ianuarie 2015, la Librăria Scienta, va fi pusă în scenă piesa Anonimul Venețian. Elevii s-au pregătit săptămânal mai bine de trei luni de zile, cu ajutorul doamnei profesor și a actorului arădean Zoltan Lovas, care a făcut parte din distribuția piesei mai bine de un deceniu, alături de actrița Claudia Ieremia.
         „E una dintre piesele mele de suflet, această poveste tulburătoare de dragoste. E o dramă romantică, având ca teme iubirea și moartea – Eros și Thanatos. De 13 ani de când profesez, mi-am dorit să pun în scenă Anonimul, dar împrejurările n-au fost favorabile. Fie n-am găsit elevii potriviți, fie erau în clasele terminale.” – a declarat prof. Livia Nadiș pentru Blog Arădean.
         Pe lângă faptul că actorii sunt doar niște elevi care fac acest lucru din pură pasiune pentru teatru și scenă, reprezentația de la ora 18 ne mai oferă o surpriză: melodia de final a piesei de teatru va fi interpretată de către trupa Neosonic, care va susține și un mini-recital. Și în fond, tocmai muzica – Concertul pentru Oboi și Orchestră în Sol Minor de Alessandro Marcello – ce însoțește actorii pe parcursul piesei este cea care ne rămâne în minte după ce plecăm din sală.

         Nu cred că mai este nevoie de cuvinte care să vă convingă că marți, de la ora 18, locul vostru este pe un scaun din Scienta,  urmărindu-i pe Carina Paven și pe Cosmin Dănilă dând viață personajelor. Ne vedem acolo!


Eugen Rogojan – blog arădean

Niciun comentariu: